ponedeljak, 13. novembar 2017.

Gradonačelnici glavnih gradova regiona potvrdili da je Beograd trenutno investicioni lider

Beograd je trenutno lider regiona kada su u pitanju investicije, a to su potvrdili gradonačelnici Sarajeva, Zagreba i Tirane na marginama upravo završenog Foruma „Beogradski investicioni dani”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, gostujući na TV Studio B, i dodao da kada nam komšije daju takve pohvale i neko sa strane vidi promenu, to je potvrda da neke stvari radite na pravi način. 

– Nama je ovaj forum poslužio da predstavimo naše investicione potencijale i da zajedno sa zemljama regiona tražimo i nove zajedničke proizvode jer ovaj region mora da sarađuje. Kapacitet svakog tržišta pojedinačno nije dovoljan i kada zajedno imamo nivo tražnje koja može da povuče i zaintrigira strane investitore, onda smo jači, zanimljiviji i  bolji – rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, sa Gradom Sarajevom potpisano je pet sporazuma, a svi oni treba da daju okvir za saradnju u različitim oblastima, što će značiti jednu novu političku stabilnost u regionu. 

– Stvari se postavljaju ka budućnosti i ukoliko se smanji rizik u celom regionu, smanjuje se rizik i za Srbiju. Kada se region dobro razvija, i Srbija ima benefite, a da bi kapital došao u naš grad i našu zemlju, region treba da bude stabilan. Zato je poenta „Beogradskih investicionih dana” – region i gradonačelnici gradova najvećih zemalja u regionu – istakao je pomoćnik gradonačelnika.

On je posebno naglasio potrebu saradnje u oblasti turizma jer Beograd prednjači kada su u pitanju stope rasta stranih posetilaca i podsetio da naš grad samo za prvih devet meseci beleži rast od 14 procenata.

Govoreći o JP „Sava centar”, Milosavljević je naglasio da je Forum „Beogradski investicioni dani” i održan u ovom objektu sa ciljem da se na taj način promoviše naš najveći kongresni centar i istakne njegov značaj i uloga u našem gradu. 

– Poslovanje „Sava centra” danas je izraz energetske neefikasnosti i on sa svojim tekućim prilivima ne može da servisira tekuće obaveze. Zato tražimo strateškog partnera da zajedničkim ulaganjem i uz efikasniji menadžment, ali i bolju i profesionalniju komercijalizaciju napravimo od „Sava centra” uspešno preduzeće koje će poslovati i davati veliki doprinos Beogradu, pre svega, kroz kongresni turizam, ali omogućiti da i samo posluje na principima efikasnog poslovanja – naglasio je Borko Milosavljević, dodajući da su na poslednjoj sednici gradskog parlamenta donesene važne odluke koje će omogućiti ovoj ustanovi da „uzme vazduha” i da može da preživi.

Govoreći o velikom broju infrastrukturnih projekata u gradu, Milosavljević je naglasio da Beograd deli politiku Vlade Republike Srbije. 

– Pokazalo se da rezovi u ekonomskim reformama, koji su bili bolni, sada daju prave efekte. Sada možemo da idemo u drugu fazu investicionog buma u Srbiji i Beogradu. Ta infrastruktura će dovesti nove investitore jer tamo gde prolazi pruga i brzi vozovi podiže se atraktivnost tog zemljišta, a na taj način i kvalitet života ljudi – rekao je Milosavljević.

Naglasivši veliku ulogu digitalizacije, on je kazao da i Grad Beograd uveliko radi na tome da građani mnoge stvari mogu rešiti onlajn, sa svog mobilnog telefona ili kućnog računara.

– Mi pokrećemo i mnoge interaktivne aplikacije na našem sajtu, gde prosto uključujemo građane kako bi oni učestvovali u donošenju važnih odluka – rekao je pomoćnik gradonačelnika.